NOV DATUM: koncert Čas rojstva

Božični koncert

Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana

Irma Močnik, umetniška vodja

Prvi koncert Sakralnega abonmaja v letu 2022 bo obarvan z božično vsebino. Koncert z naslovom ČAS ROJSTVA bodo pripravili mladi pevci Mladinske vokalne skupine Glasbene matice Ljubljana, skupaj z inštrumentalisti in dirigentko Irmo Močnik

Koncert bo v sredo, 2. februarja 2022 ob 19.30. uri v Uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

NASTOPAJOČI:

MLADINSKA VOKALNA SKUPINA GLASBENE MATICE LJUBLJANA
Lara Hrastnik, harfa
Metoda Kink, orgle
Neža Capuder, violina I
Katja Dadič, violina II
Peter Njegovan, viola
Peter Kaiser, violončelo
Urban Čefarin, kontrabas

Tanja Rupnik, pevska pedagoginja
Irma Močnik, umetniška vodja

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov
Za obisk koncerta je potrebno dokazilo o izpolnjevanju PCT pogoja.

PROGRAM

Benjamin Britten (1913–1976): CEREMONY OF CAROLS

božična iz 16. stol.: TA STARA BOŽIČNA PEJSEN (slov. besedilo: Primož Trubar)

Damijan Močnik (1967): SVETONOČNE MISLI (Franc Sušnik)

Tine Bec (1993): BOŽIČNA (Lojze Grozde)

Damijan Močnik (1967): VENIT LUMEN (bogoslužno besedilo)

MLADINSKA VOKALNA SKUPINA GLASBENE MATICE LJUBLJANA

Glasbena matica Ljubljana že vrsto let uspešno spodbuja slovensko zborovsko ustvarjalnost in poustvarjalnost, v zadnjem obdobju pa tudi z več lastnimi zborovskimi sestavi dejavno sooblikuje slovensko zborovsko krajino. Za različne generacije zboristov ustvarja priložnosti za njihovo osebno umetniško rast in duhovno bogatenje ob študiju kakovostne zborovske literature uveljavljenih skladateljev vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe. Ob vseh aktualnih pevskih sestavih, ki delujejo pod okriljem Glasbene matice, je bila v sezoni 2020/2021 ustanovljena tudi Mladinska vokalna skupina. Ta je most med mladinskim in mešanim zborom Glasbene matice, v njej pa pretežno sodelujejo nekdanji pevci mladinskega zbora z željo po nadaljevanju svoje pevske poti v sestavu, ki jim ponuja široko paleto izraznih in poustvarjalnih možnosti. Na premiernem koncertu Čas deklištva se je skupina predstavila z izborom angleških renesančnih madrigalov ter slovenskih ljudskih pesmi ob spremljavi Izidorja Erazma Grafenauerja (lutnja) in Janeza Jocifa (historična glasbila). Nastopili so v okviru dogodkov, ki so jih priredili Imago Sloveniae, društvo Slovenija v svetu, festival Europa Cantat in Kobariški muzej, ter na treh samostojnih koncertih v Kazljah, Mekinjah in Črnomlju. V sezoni 2021/2022 bo skupina nastopila v Sakralnem abonmaju Kulturnega centra Schellenburg z božičnim programom, v katerem bosta imeli osrednje mesto A Ceremony of Carols Benjamina Brittna in Venit Lumen Damijana Močnika.

IRMA MOČNIK

Umetniška vodja Irma Močnik je diplomirala iz zborovodstva na Akademiji za Glasbo v Ljubljani, smer Glasbena pedagogika. Je profesorica glasbe in zborovodkinja na OŠ Davorina Jenka in zborovodkinja Mladinskega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana. S svojimi sestavi pripravlja koncerte in glasbeno-scenske dogodke, udeležuje se domačih in tujih festivalov ter tekmovanj. Je prejemnica več odlikovanj. Mlade pevce vseskozi vzgaja za čisto in naravno petje, globlje doživljanje glasbe ter spontanost in prepričljivost nastopa. V izvedbe skuša vključiti vse njihove glasbene, igralske in druge umetniške talente. Znanja, ki jih pridobiva na številnih seminarjih, izobraževanjih ter mednarodnih simpozijih za zborovsko glasbo, uporablja pri svojem delu. Prireja in piše avtorsko glasbo, v zadnjih letih pa se veliko ukvarja s prevajanjem tuje mladinske zborovske literature v pevno slovenščino. Med glasbenimi prevodi gotovo izstopajo prepesnitve štirih mladinskih oper (Brundibar, Hobit, Snežna kraljica, Deček, ki je prehitro rasel).