Sakralni abonma 1: Duhovni samospev

Spoštovani ljubitelji sakralne glasbe!

Vljudno vas vabimo, da tudi v letošnji sezoni Sakralnega abonmaja v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani prisluhnete glasbi s sakralno vsebino v izvedbi priznanih zborov in solistov.

Na prvem koncertu z naslovom Moje življenje bomo prisluhnili uglasbeni poeziji Božje služabnice Cvetane Priol in sv. Matere Terezije. Skladbe izpod peresa slovenskih skladateljev Uršule Jašovec, Diane Novak, Tineta Beca, Roberta Kampleta, Maksimiljana Feguša in Tomaža Habeta bodo prvič zazvenele v izvedbi sopranistke Pie Brodnik in organistke Rebeke Dobravec.

Koncert bo v sredo, 11. oktobra 2023, ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljnih prispevkov.

Vljudno vabljeni!

PROGRAM:

Pesmi na besedila Cvetane Priol (*1922 +1953)

Uršula Jašovec (*1986):
Moje življenje
Kesanje
Božji otrok
Ljubo Božje Detece

Tine Bec (*1993):        
Uspavanka (Spančkaj, ne joči, Jezušček mili)
V pustinjah zamorskih
Kralj neba
Večer življenja

Diana Novak ( *1982):
Večerna himna
Križani
Z nami ostani, Gospod
Vladarju sveta

Pesmi na besedila sv. Matere Terezije (*1910 +1997)

Tomaž Habe (*1947)
Gospod, blagoslovi njegov košček zemlje

Maksimiljan Feguš (*1948)
Nič zato

Robert Kamplet (*1971)
Zahvala za glasbo in petje ♫

♫ – novitete in prve izvedbe

Sopranistka PIA BRODNIK je pevsko in pedagoško znanje prejela v tujini in pri svetovno znanih mentorjih (Richard Miller, dr. David Falk), ga nadgrajevala na številnih koncertnih in opernih odrih doma in v tujini ter na svetovnih pevskih kongresih (Oslo, Pariz, Vancouver, Dunaj itd.). V tridesetletni umetniški karieri je nastopila v opernih predstavah v Švici, na Češkem, v Sloveniji, na pomembnih mednarodnih glasbenih festivalih doma, na Hrvaškem, v Italiji, Romuniji, Srbiji, s priznanimi solisti (Marina Horak, Charles Spencer, Marcos Fink), dirigenti (Anton Nanut, Uroš Lajovic, Lior Shambadal, John Axelrod, Claude Villaret, Martina Batič, Wolfgang Schmid, Dejan Savić, Predrag Gosta, indr.) in orkestri (London Symphony Orchestra, Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Orchestre Troupe

Romande, Orkester Narodno Dyvadlo Opava, Orkester SNG Maribor, Orkester Narodnega pozorišta Beograd, itd.). Za seboj ima na stotine recitalov in komornih koncertov po Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, Hrvaški, Srbiji, Črni gori, Albaniji in na Kosovem. Posnela je osem solističnih zgoščenk s pesmimi Frederica Chopina, Henrija Duparca, Benjamina Ipavca, Antona Lajovica, Sakralne pesmi, priredbe slovenskih narodnih Luštno je vigred, najlepše slovenske Avemarije – Ave gratia plena, operne arije Giacoma Puccinija – Vissi d’arte in opero Ime na koncu jezika Mitje V. Smrekarja. Njeni posnetki so tudi na številnih avdio in video posnetkih RTV Slovenija in drugih nosilcih zvoka, predvsem z deli slovenskih skladateljev (Maks Strmičnik, Alojz Ajdič, Štefan Mauri, Tomaž Svete, Hugolin Sattner, Pavel Šivic, Slavko Osterc, indr.) ter pesmi Ernesta Chaussona in arije Mozarta, Gounoda, Verdija in Puccinija.

Pia Brodnik je redna profesorica petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Vzgojila je najmlajšo generacijo uspešnih slovenskih solistov (Martin Sušnik, Nina Dominko, Klementina Savnik, Štefica Grasselli, Klemen Torkar, Inez Osina Rues, Gregor Ravnik, Sara Briški Cirman). Napisala je nove učne načrte za univerzitetni študij petja po bolonjski reformi in bila recenzentka več domačih in tujih učnih načrtov. Piše strokovne članke o pevski pedagogiki in dikciji, vodi pevske seminarje in poletne šole, je članica žirij pevskih tekmovanj doma in v tujini. Je članica slovenskega, evropskega in ameriškega združenja pevskih pedagogov.

Za svoja dela je prejela več nagrad: v času študija dve študentski nagradi (Spae Naur in Henry and Mabel King), kasneje pa Srebrno in Zlato Linhartovo značko JSKD, Nagrado občine Domžale, Častno priznanje Društva slovenskih pevskih pedagogov in Zlato plaketo Univerze v Ljubljani.

REBEKA DOBRAVEC (2000) je glasbeno izobraževanje pričela pri Evi Kozlevčar in Tadeju Horvatu, leta 2018 pa je z vsemi točkami opravila sprejemne preizkuse za Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer od tedaj študira klavir v razredu prof. Tatjane Ognjanovič.

Pogosto nastopa kot solistka in kot članica različnih komornih skupin. V letih 2016 in 2020 se je predstavila v ciklu Ob klavirju, posnetki njenega igranja na koncertih pa so bili predvajani tudi v oddajah radia ARS.

Od leta 2019 z Nežo Nahtigal in Taro Korica igra v klavirskem Triu TRN, s katerim so bile izbrane za nastope v sklopu ciklov Solo e da camera, GM oder in GML. Na mednarodnem virtualnem tekmovanju OPUS 2021 so osvojile drugo nagrado, na mednarodnem tekmovanju Ilmari Hannikainen 2023 na Finskem, pa so prišle do polfinala. Predstavile so se tudi v Bruslju, na Dunaju ter v Italiji, kjer so koncertirale v sklopu festivala Nei Suoni Dei Luoghi 2023.

Od leta 2021 sodeluje tudi z bas-baritonistom Dimitrijem Savićem, s katerim sta junija 2022 osvojila drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju SGSM v kategoriji samospevi, kasneje istega leta pa izvedla več koncertov v sklopu ciklov Glasbene matice Ljubljana, GML ter Simfonic Voices.

Poleg omenjenih stalnih zasedb redno koncertira kot klavirska spremljevalka z mnogimi inštrumentalisti in pevci. Je tudi aktivna članica Komornega zbora KGBL, ki ga vodi Ambrož Čopi, s katerim se udeležuje turnej in tekmovanj po celem svetu (v zadnjih treh mesecih so obiskali Francijo, Italijo, Tajvan).

Zaradi svojih dosežkov je od leta 2018 štipendistka Mestne Občine Ljubljana.