Sakralni abonma 3: Trio Jurka Zoroja, Vasilij Meljnikov in Mario Perestegi

Na tretjem koncertu Sakralnega abonmaja v letošnji sezoni bomo prisluhnili trem vrhunskim umetnikom. Flavtistka Jurka Zoroja, violinist Vasilij Meljnikov in organist Mario Perestegi bodo predstavili dela baročnih skladateljev A. Vivaldija, J. S. Bacha in G. Tartinija, program pa bodo dopolnile skladbe C. W. Glucka, C. Francka, J. Bajamontija, F. Dugana in A. Pärta.

Koncert bo v sredo, 7. decembra 2022 ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani. 

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.
Vljudno vabljeni!

PROGRAM:

G. Tartini (1692–1770): Sonata v D-duru za flavto, violino in orgle

J. S. Bach (1685–1750): Koncert za violino, flavto in orgle v d-molu BWV 1060

J. Bajamonti (1744–1800): Sonata za orgle

C. W. Gluck (1714–1787): Dance des Champs Elysées za flavto in orgle

G. Tartini (1692–1770):  Aria cantabile iz Sonate Piccola v D-duru B.D4 za violino solo

G. Tartini (1692–1770): Largo andante v E-duru iz Koncerta D.96 za violino in orgle

J. S. Bach (1685–1750): Polonaise in Menuet za flavto in orgle
___________

C. Franck (1822–1890): Ave Maria za violino, flavto in orgle

Franjo Dugan (1874–1948): Toccata v g-molu za orgle

A. Pärt (1935) Passacaglia (2003) za violino in orgle

A. Vivaldi (1678–1741) Koncert v a-molu za violino, flavto in orgle RV 522

JURKA ZOROJA, akademska glasbenica flavtistka in magistrica umetnosti je rojena v Ljubljani. Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Borisa Čampe. Komaj šestnajstletna je že nastopila kot solistka v Narodni galeriji z Mozartovim koncertom za flavto in orkester. V času študija je prejela mnogo nagrad na državnih tekmovanjih kot solistka in v komornih zasedbah. Je dobitnica študentske Prešernove nagrade ter prejemnica 1. nagrade na Tekmovanju glasbenih akademij v Beogradu. Magistrski študij je zaključila na Hochschule für Musik Carl Maria von Weber v Dresdnu, kjer je bil njen mentor prvi flavtist Staatskapelle Dresden prof. Arndt Schöne. Jurka Zoroja je bila deset let solo flavtistka orkestra Slovenske Opere in baleta v Ljubljani in hkrati tudi izredna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1992 je ustanovila svojo Umetniško šolo, ki deluje še danes. To je bila prva zasebna glasbena šola v samostojni Sloveniji za kljunasto in prečno flavto, danes pa so v njej zastopani vsi inštrumenti in solopetje. Je prejemnica več slovenskih in mednarodnih nagrad  za uspehe svojih študentov na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih. Njena umetniška interpretacija obsega vsa stilna obdobja solistične in komorne igre za flavto. Nastopa v mnogih komornih zasedbah z domačimi in tujimi umetniki. V strokovnih kritikah je prejela odlične ocene. Odlikujeta jo naravna muzikalnost, velik melodičen in dinamičen razpon in izpiljena tehnika. Koncertira v Sloveniji, Evropi, Rusiji in pripravlja koncert v ZDA. Letos se je predstavila tudi kot slovenska umetnica v okviru svetovne razstave v Dubaju.

Nekaj utrinkov iz glasbenih kritik:
“Umetniško izpiljena interpretacija, odlična solistična in ansambelska soigra.”
“Prejeli smo umetniške darove, v vsej njeni popolnosti.”

“Nazorno slikanje črno-belega baroka in kontrastov, tehnična pripravljenost in srebrna kantilena.”
“Njene interpretacije so zvenele zelo naravno in logično, muzikalno naravnano, z gladko pevnostjo počasnih stavkov in virtuozno markantno v hitrih, oboje v korektnem oblikovnem ravnotežju in z gosto kompaktnim flavtnim tonom.”

Violinist VASILIJ MELJNIKOV je študiral na Glasbeni akademiji v Minsku pri Olgi Parkomenko, učenki slovitega Davida Ojstraha. Pri njej je z odliko zaključil tudi podiplomski študij z dvema solističnima recitaloma in zagovorom naloge iz metodike, pozneje pa se je izpopolnjeval še na Konservatoriju Čajkovskega v Moskvi pri profesorjih Bezrodnem in Belenjki. S pedagoškim delom je začel na posebni srednji šoli za izredne glasbene talente ter kot asistent na Glasbeni akademiji v Minsku, obenem pa je bil član Beloruskega državnega komornega orkestra. Od leta 1990 deluje v Sloveniji. Kot solist in član komornih zasedb je nastopal na mnogih pomembnejših koncertnih odrih in festivalih v Sloveniji in tujini. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju. Dve leti je bil član godalnega kvarteta Camerata Slovenica, od leta 1998 pa je član Ljubljanskega klavirskega tria, ki ga sestavljata še pianist Sijavuš Gadžijev in violončelist Igor Mitrović. Med letoma 2004 in 2010 je bil koncertni mojster v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Od leta 1992 poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, leta 1993 pa je začel poučevati tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je redni profesor, od leta 2012 pa tudi predstojnik oddelka za godala. Številni njegovi učenci so dobitniki nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter koncertirajo z različnimi orkestri. Med letoma 2001 in 2012 je bil mentor Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, ki je zaslovel z odmevnimi koncerti doma in v tujini. Za umetniške dosežke na področju glasbene poustvarjalnosti in za zavzetost pri širjenju glasbene kulture je leta 2005 prejel Betettovo nagrado.

MARIO PERESTEGI, slovensko-hrvaški koncertni organist in pedagog (Zagreb, 1971), je diplomiral iz cerkvene glasbe na Vseučilišču v Zagrebu – Inštitutu za cerkveno glasbo »Albe Vidaković«. V času študija cerkvene glasbe je študiral orgle pri akademiku, rednem profesorju Anđelku Klobučarju, pri katerem je pridobil tudi orgelsko diplomo. Podiplomski študij orgel s temo »Orgelska sonata – Simfonija v XX. stoletju« je opravil na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Hubertu Bergantu in pridobil naziv specialist – orglavec. Specializacijo iz orgel na temo »18 Leipziger Choräle« je študiral pri red. prof. Mariu Penzarju na zagrebški »Muzički akademiji«. V interpretaciji francoske orgelske literature se je izpopolnjeval v Parizu pri znani organistki Marie-Claire Alain.
Do danes je kot solist na orglah in v različnih komornih zasedbah izvedel že več kot 400 koncertov. Kot solist je največ nastopal v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer je izvajal koncertne programe na vseh pomembnih orglah v stolnicah in koncertnih dvoranah. V tujini je nastopal na mednarodnih festivalih orgelske glasbe (Riga 2005 in 2009, Sydney 2005, Canberra 2005, Wiliamsburg 2006, Olomouc 2007, Brno 2007, Dunaj 2006, 2007, 2009, Pariz 2007 in 2009, Salzburg 2007, Bruselj 2009, Liverpool 2011, Roskilde 2011, Soči 2009, Moskva 2009, Frombork 2008 in 2010, Trst 1999, Berlin 2008, Münster 2012 …) in na različnih koncertnih ciklih orgelske glasbe (Rim, Trst, Bruselj, Hannover, Helsinki, Istambul, Beograd, Novi Sad …). Imel je dve pomembni turneji: po Avstraliji 2005 (Sydney, Melbourne, Canberra) in v ZDA 2006 (Washington, Wiliamsburg, Chicago, Boston, New York). Dvakrat je koncertiral na velikih orglah v katedrali Notre Dame v Parizu,  2009 in 2017.
Na Akademiji za glasbo UL je začel poučevati 1995, danes pa ima naziv rednega profesorja za področje orgel ter je predstojnik oddelka za sakralno glasbo.