Sakralni abonma 4: ROJSTVO LUČI

S četrtim koncertom Sakralnega abonmaja začenjamo novo leto 2023. Koncert bo obarvan z božično vsebino, na programu pa bodo dela treh skladateljev, ki ustvarjajo v današnjem času. Najprej bomo prisluhnili kantati slovenskega skladatelja Alda Kumarja z naslovom ENO JE DETE ROJENO, nato skladbi LUX AETERNA ameriško-švedskega skladatelja Steva Dobrogosza, kot osrednje delo koncerta pa bo zazvenela nova kantata slovenske skladateljice Tadeje Vulc – ROJSTVO LUČI za dva solista, pripovedovalca, mešani zbor in komorni orkester.

Na koncertu bodo skupaj nastopili:
Mešani mladinski pevski zbor in orkester I. gimnazije v Celju
Koroški akademski pevski zbor Mohorjan Prevalje
Akademski pevski zbor Karel Destovnik Kajuh Celje
Manja Vačovnik,
alt
Lovro Korošec,
tenor
Jurij Martinčič,
pripovedovalec.

Dirigenta bosta Uroš Jurgec in Tomaž Marčič.

Koncert bo v sredo, 4. januarja 2023 ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani. 

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.
Vljudno vabljeni!

PROGRAM:

Aldo Kumar (1954): ENO JE DETE ROJENO (1999), kantata za mešani zbor in orkester

1. Kar je že dolgo želel svet
2. Eno je dete rojeno
3.
Poglejte, vi ljudje 

Steve Dobrogosz (1956): LUX AETERNA (2001) – iz Requiema

Tadeja Vulc (1978): ROJSTVO LUČI (2022), kantata za dva solista, pripovedovalca, mešani zbor in komorni orkester (Besedilo: Sveto pismo, Tadeja Vulc)

I. Razdvojenost
II. Sprenevedanje
III. Nadloge
IV.
Moč teme
V.
Prerok
VI.
Iskanje luči
VII. Rojstvo luči

Kantata ROJSTVO LUČI je bila krstno izvedena 15. decembra 2022 na božično-novoletnem koncertu I. gimnazije v Celju. Pobudo zanjo sta dala Tomaž Marčič in Uroš Jurgec. Skladba je v celoti delo skladateljice Tadeje Vulc, ki je ustvarila tako besedilo kot glasbo.

TADEJA VULC (1978), slovenska skladateljica, dirigentka in pedagoginja, je osnovno glasbeno znanje pridobila v rodnih Radljah ob Dravi. Po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru ter študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo na Dunaju.

Je dirigentka Akademskega pevskega zbora Maribor in predavateljica na glasbenem oddelku Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

Za svoje skladateljsko in dirigentsko delo je prejela številne nagrade, med njimi študentsko Prešernovo nagrado za skladbo Tri iveri, 2. nagrado anonimnega natečaja Ministrstva za kulturo RS za skladbo Requiem, 1. nagrado na mednarodnem natečaju APZ Tone Tomšič za priredbo ljudske pesmi, 4. nagrado na tekmovanju Rostrum na Nizozemskem, Gallusov kipec za izjemne dosežke pri vodenju APZ Maribor, 1. nagrado in posebno dirigentsko priznanje na zborovskem tekmovanju v Debrecenu na Madžarskem itd.

KOROŠKI AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MOHORJAN PREVALJE združuje študente in mlajše zaposlene iz celotne koroške regije. Ustanovili so ga leta 1999 pod okriljem Kulturnega društva Mohorjan. Od leta 2018 zbor vodi Uroš Jurgec, nekdanji dijak I. gimnazije v Celju, sedaj študent glasbene pedagogike v Mariboru. Pod njegovim vodstvom je zbor leta 2018 dosegel zlato priznanje na tekmovanju v Pragi na Češkem in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, Uroš Jurgec pa je prejel priznanje za najboljšega dirigenta v kategoriji mešanih zborov.

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR KAREL DESTOVNIK KAJUH, ki deluje v mešani zasedbi, sestavljajo nekdanji in sedanji dijaki I. gimnazije v Celju. V preteklem letu ga je ustanovil Tomaž Marčič. Že po nekaj mesecih se je zbor zelo uspešno predstavil na območni reviji, kjer ga je strokovna žirija predlagala za tekmovanje na državni ravni, in nato nastopil tudi na pomladanskem koncertu gimnazijskega zbora. Jeseni letos je izvedel  vrhunski koncert z naslovom Musica noster amor.

MEŠANI MLADINSKI PEVSKI ZBOR I. GIMNAZIJE V CELJU, čigar začetki segajo v 2. polovico 19. stoletja, je l. 1945 znova obudil legendarni zborovodja Egon Kunej. Od l. 2009 ga vodi Tomaž Marčič, ki je z njim dosegel  številne uspehe na domačih in tujih odrih, med njimi 4 zlata priznanja na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi, srebrno priznanje na 30. mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju,  zlati priznanji na mednarodnih tekmovanjih v Tuheljskih toplicah na Hrvaškem in v Bad Ischlu v Avstriji ter zlata priznanja in 1. mesto na tekmovanjih v Bad Krozingenu v Nemčiji, v Pragi na Češkem in v Palmanovi v Italiji.

Komorni orkester sestavljajo večinoma nekdanji dijaki in profesorji Glasbene šole Celje. Za koncert jih je zbral in pripravil Tomaž Marčič.