Sakralni abonma 4: VIKRA komorni zbor Glasbene matice

Vljudno vas vabimo na 4. koncert Sakralnega abonmaja v letošnji sezoni, na katerem bomo prisluhnili Komornemu zboru VIKRA, ki deluje pod okriljem Glasbene matice v Furlaniji Julijski krajini. Koncertni program z naslovom STAR(E)S nam bo odstiral obraze sence in luči v zborovskih delih slovenskih in tujih skladateljev. Zbor vodi mednarodno priznana dirigentka Petra Grassi.

Koncert bo v soboto, 17. februarja 2024, ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.

Vljudno vabljeni!

PROGRAM:

VIKRA, KOMORNI ZBOR GLASBENE MATICE
Ustanovitev vokalne skupine Vikra sega v leto 2014, ko se je v prostorih Glasbene matice v Trstu na pobudo dirigentke Petre Grassi zbrala skupina navdušenih deklet (od Vipave do Krasa), ki jih je povezovala ljubezen do lepo odpete slovenske besede. O vrhunskem izvajanju vokalne skupine pričajo nagrade s številnih zborovskih tekmovanj: prva nagrada na Državnem zborovskem tekmovanju Trofei Città di Vittorio Veneto (maja 2017), prva nagrada na deželni zborovski reviji USCI Corovivo v Čedadu (oktobra 2017), prva nagrada v kategoriji enakih glasov na Državnem zborovskem tekmovanju Guido d’Arezzo (novembra 2017), najvišja stopnička tudi na Državnem zborovskegem tekmovanju Il Garda in Coro v kraju Malcesine ob Gardskem jezeru (maja 2028). V kategoriji mladinskih zborov do 28 let je dobila prvo nagrado, prav tako nagrado za najboljšo izvedbo skladbe italijanskega še živečega skladatelja (Roberto Brisotto: Ljubezen). Zaslužila si je naziv zmagovalca Grand Prixa, Petra Grassi pa nagrado za najboljšega dirigenta. V sklopu projekta Sozvočenja kot predstavica regije Primorske v Slovenski filharmoniji je Vikra razglašena za najboljši zbor projekta (decembra 2018). Bila je tudi demonstracijski zbor na mednarodnem tekmovanju dirigentov Aegis carminis v Kopru (poleti 2021). Manjša zasedba je sodelovala pri projektu Pinakoteke Brera ob snemanju opere Fischreise skladatelja Andrea Melisa, povzeto po otroški knjigi Toma Seidmanna-Freuda (decembra 2022).

Leto 2021 se skupina prelevi v komorno zasedbo, ki se prvič predstavi na 59. mednarodnem zborovskem tekmovanju Seghizzi v Gorici. V kategorijah renesančna glasba, romantična glasba in sodobna glasba zmaga Vikra prvo nagrado in prejme plakete za najboljšega dirigenta, najboljšo komorno skupino in glasbeni program posebne umetniške globine. Ob tem zmaga tudi Grand Prix, postane torej absolutni zmagovalec tekmovanja, kar za italijansko zborovstvo se to zgodi absolutno prvič na tem tekmovanju. Vikra tako prerase v inovativno, za ene drzno, za druge napredno umetniško postavo, ki v dekliško sekcijo vključuje moške glasove, kar dovoljuje izvajanje po razponu in barvah širok repertoar.

Zanimanje za Vikro je kmalu preseglo meje zamejstva, danes se v Trst vozijo – in letajo – pevke in pevci z vseh koncev Slovenije, severne Italije, celo z juga Italije in severne Evrope. A Vikra ostaja tržaško-slovenski projekt, ki v imenu zborovske kakovosti vključuje tudi italijansko pojoče člane, ki zavestno izberejo slovenski zbor mednarodnega kova, se približajo slovenskemu jeziku in kulturi, gojijo dvojezičnost, se učijo slovensko – širijo slovenstvo. Grassijeva raziskuje in odkriva zaprašene notne papirje slovenskih avtorjev, vselej pozorna na zamejske in podpornica mladih vseslovenskih skladateljev. Vikra je od prvih not laboratorij strpne in izobražene medkulturnosti in se koncertno predstavlja na odrih abonmajev v Sloveniji in Italiji. V minulem letu je uspešno izvajala glasbeni projekt, posvečen Borisu Pahorju, ki bo aprila letos abonmajsko zazvenel na odru Kulturnega doma v Novi Gorici.

Pevska skupina torej po zaslugi notranjih ambicij, kakovostnega dela, programskih inovacij in referenčnosti dirigentke Petre Grassi poskuša postavljati slovenstvo na najvišjo umetniško raven.

Tržaška Slovenka PETRA GRASSI je polnokrvna glasbenica. Slovensko javnost je na svoj izjemni talent opozorila z zmago na 1. državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Temeljito glasbeno izobrazbo je pridobila na Glasbeni matici in Konservatoriju za glasbo Giuseppe Tartini v Trstu, kjer je diplomirala iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo. Iz zborovskega dirigiranja je z odliko in pohvalo magistrirala na Konservatoriju za glasbo F. A. Bonporti v Trentu, kjer zdaj poučuje zborovsko dirigiranje in zborovsko kompozicijo. Je dobitnica prve nagrade tekmovanja za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu, na tem tekmovanju pa je prejela tudi nagrado za najmlajšega finalista. Maja 2015 je na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Torinu prejela tretjo nagrado. Julija 2019 je v Hongkongu na svetovnem tekmovanju za zborovske dirigente prejela nagrado kot najboljši dirigent po izboru zbora.

Z DPZ Kraški slavček, VS Glasbene matice – Vikro in deželnim mladinskim zborom FJK je na mednarodnih in državnih tekmovanjih osvojila izključno prve nagrade in posebne nagrade za najboljšega dirigenta (Seghizzi, Arezzo, Vittorio Veneto, Bad Ischl, Olomouc, Benetke, Corovivo, Sozvočenja, Malcesine, Derry). Julija 2022 je na Mednarodnem zborovskem tekmovanju C. A. Seghizzi s Komornim zborom Vikra GM prejela samo prve nagrade v vseh kategorijah, v katerih je tekmovala, nagrado za najboljšega dirigenta, za najboljši program in osvojila grand prix. Poučuje na akademijah za zborovstvo v Italiji (Arezzo, Parma), vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce doma in v tujini ter je članica mednarodnih tekmovalnih žirij. V sezoni 2017–2019 je bila dirigentka Mladinskega zbora dežele Furlanije – Julijske krajine. S Komornim zborom DEKOR je na Naši pesmi 2018 zasedla absolutno prvo mesto in dobila nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Petra Grassi je v izbrani skupini mladih evropskih dirigentov mreže profesionalnih zborov Tenso. Prejela je zlati znak JSKD 2017 za svoje umetniške dosežke na področju vokalne glasbe, leta 2023 pa Prešernovo nagrado Slovencev v Italiji.

V obdobju 2020–2022 je bila dirigent reprezentančnega mladinskega nacionalnega zbora Coro giovanile italiano. Kot gostujoči dirigent je junija 2019 koncertirala z Zborom Slovenske filharmonije.

Fotografije: Jana Jocif