Sakralni abonma: NOVA SCHOLA LABACENSIS

 Vljudno vas vabimo na zaključni koncert letošnje sezone Sakralnega abonmaja, na katerem bomo prisluhnili srednjeveškim duhovnim pesmim iz francoskih, španskih in galikanskih glasbenih zbirk 13. in 14. stoletja, spevom zgodnjih renesančnih mojstrov ter slovenskim srednjeveškim napevom.

Koncert bo oblikoval ansambel za staro glasbo Nova Schola Labacensis pod umetniškim vodstvom lutnjista in filozofa Borisa Šinigoja.

Koncert bo v sredo, 1. junija 2022 ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

PROGRAM:

Anonymus (Montserrat) Laudemus Virginem

Anonymous (Montpellier) Alle psallite cum luya

Alfonso X (Cantigas de S. Maria) Santa Maria Strela do Dia

Anonymous Tordion

Slovenska srednjeveška pesem: Riba Faronika

Anonymous Passo e mezzo

Anonymous (Montserrat) O Virgo Splendens

Gilles Binchois Veni Creator Spiritus 

Anonymous (Montserrat) Mariam Matrem

Guillaume Dufay Se la face ay pale

Hans Newsidler Preambel

Hans Judenkunig/Primož Trubar Christ ist erstanden/Jezus ta je od smrti vstal

Matteo Flecha Riu, riu, chiu

 

 

Program koncerta Glasbeno romanje z Ribo Faroniko ansambla Nova Schola Labacensis povezuje duhovne pesmi visokega srednjega veka iz zbirk Llibre Vermell de Montserrat, Kodeks Montpellier in Cantigas de Santa Maria s slovensko srednjeveško pesmijo Riba Faronika in polifonimi spevi zgodnjih renesančnih mojstrov Gillesa Binchoisa, Guillaumea Dufaya in Mattea Flecha. Vmes so kot nežne vijolice vpleteni instrumentalni napevi za kljunasto flavto, srednjeveški fidel, zvončke in lutnjo. S polifonim motetom v lutenjskem zapisu Hansa Judenkuniga Christ ist erstanden, ki se je pri našem Trubarju ohranil v enoglasnem napevu Jezus ta je od smrti vstal, pa se vrnemo k domačemu izročilu.

Ansambel NOVA SCHOLA LABACENSIS je pod umetniškim vodstvom lutnjista in filozofa Borisa Šinigoja doslej uspešno nastopil na mednarodnih festivalih SEVIQC, NYMBUS, Klassik auf Hum, Varaždinske barokne večeri, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Musica locopolitana in Serate musicali Piranesi.