Sakralni abonma: Zborovska dela Ivana Ščeka

 

Vljudno vas vabimo na koncert Sakralnega abonmaja, na katerem bomo prisluhnili glasbi primorskega skladatelja Ivana Ščeka, ob letošnji 50. obletnici skladateljeve smrti.

Mešani pevski zbor Psallite bo ob spremljavi organista Gregorja Klančiča in pod vodstvom dirigenta Matjaža Ščeka izvedel Slovensko velikonočno mašo Kristus je vstal ter zborovske skladbe različnih obdobij cerkvenega leta, ki jih je skladatelj podpisoval s psevdonimom Štefan Kovač.

Koncert bo v sredo, 18. maja 2022 ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.
 

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.
Vljudno vabljeni!

 

PROGRAM:

IVAN ŠČEK – ŠTEFAN KOVAČ (1925-1972)

 Slovenska maša KRISTUS JE VSTAL za mešani zbor in orgle
T
rije angelčki
Prišla je lepa sveta noč
Hej pastirci
Pokropi me
Žrtvi velikonočni – Aleluja (Spevi pred evangelijem)
Videli so vsi kraji zemlje

STANKO PREMRL (1880-1965)

Aleluja za orgle

 

Zborovodja MATJAŽ ŠČEK se je rodil leta 1958 v Kopru v glasbeni družini (oče Ivan Šček, skladatelj in zborovodja, sestra Alenka – Lorenz, vrhunska pianistka). Po srednji glasbeni šoli je najprej študiral dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, nato pa se je izobraževal pri priznanem slovenskem skladatelju in dirigentu Lojzetu Lebiču na pedagoški akademiji v Ljubljani.

Uspešno je vodil več ljubiteljskih pevskih sestavov, med drugimi Moški zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine, Komorni zbor Ipavska, Komorni zbor RTV Slovenija ter vrsto zborov v deželi Furlaniji – Julijski krajini. V vrh njegovega zborovskega ustvarjanja spada desetletje dela z Ljubljanskimi madrigalisti (1991–2001). Je eden izmed redkih vrhunskih zborovodij na slovenski zborovski sceni in tudi izven meja, ki je v svojih letih delovanja pustil svojstven pečat v zborovski glasbi. Svojo kvaliteto na amaterskem zborovskem področju še naprej dokazuje tudi z vsemi pevskimi sestavi, s katerimi sodeluje. Mnoge nagrade doma in po svetu pričajo o njegovi kakovosti umetniškega izvajanja del, briljantnosti in rahločutnosti interpretacij skladb.

V slovenskem in evropskem glasbenem prostoru je Matjaž Šček poznan kot izreden interpret, ki notam vdihuje življenje in ustvarja sozvočja, je zborovodja z občutkom za mehkobo in krhkost, je zborovodja s karizmo.

MEŠANI PEVSKI ZBOR PSALLITE deluje v frančiškanski župniji Marijinega oznanjenja v Ljubljani kot projektni zbor in eden od šestih pevskih sestavov. Sestavlja ga okrog dvajset pevcev. Skoraj vsi pevci so peli ali še pojejo v najboljših slovenskih zborih. S tem imenom nastopa od leta 2010. Vodim ga Urban Udovič.
Z Matjažem Ščekom se poznava od leta 1995, ko sem začel prepevati v zboru Ljubljanski madrigalisti. Večkrat me je že počastil in sprejel povabilo k ‘zborovodenju’ mojega zbora. To pot me je k sodelovanju povabil on; njegovi želji sem z veseljem in ponosom ugodil.
Zamisel, da bi predstavili nekaj najboljših skladb očeta Ivana Ščeka pod njegovim, to je sinovim vodstvom, je poleg mene navdušila tudi mnoge pevce; pridružili so se osnovnemu zboru in ga tako skoraj podvojili.

S koncerti del Ivana Ščeka (letos so predvideni še najmanj trije) se mu ob petdesetletnici njegove smrti želimo sin Matjaž in pevci, združeni v današnjem sestavu, dostojno pokloniti.

Urban Udovič