Koncert APZ France Prešeren Kranj, komornega orkestra in solistov na Sakralnem abonmaju

Ob deseti obletnici prvega koncerta Sakralnega abonmaja vas vabimo na slavnostni koncert Akademskega pevskega zbora France Prešeren iz Kranja, komornega orkestra in solistov:
Marta Močnik Pirc,
sopran;
Barbara Sorč, mezzosopran;
Aco Bišćević, tenor;
Tomaž Štular, bas.

Zbor in orkester bo vodil dirigent Erik Šmid.

Koncert bo v sredo, 27. oktobra 2021 ob 19.30. uri v Uršulinski cerkvi sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljnih prispevkov.
Za obisk koncerta je potrebno izpolnjevati PCT pogoj.

Program:

Janez Krstnik Dolar (ok. 1620–1673)
Nisi Dominus

 Isaac Posch (1591–1622)
Veni sancte Spiritus
Cantate Domino
Ecce quam bonum

Jakob Frančišek Zupan (1734–1810)
Te Deum laudamus
Te Deum laudamus – Tu devicto mortis – Salvum fac – Per singulos dies

Wolfgang Amadeus. Mozart (1756–1791)
Maša v C-duru “Kronanjska” KV 317
Kyrie – Gloria – Credo – Sanctus – Benedictus – Agnus Dei

Wolfgang Amadeus Mozart
Veni sancte Spiritus KV 47

Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj je bil ustanovljen leta 1969 in letos neprekinjeno deluje že 53. sezono. Zbor je v bogati zgodovini ustvarjanja redno nastopal in se udeleževal tako domačih kot tujih festivalov in tekmovanj, na katerih se je venomer visoko uvrščal in prejemal najvišja priznanja. Nastopil je že v večini večjih evropskih mest, v Izraelu, Mehiki, ZDA, Argentini, Čilu ter v Rusiji. Zbor izvaja skladbe vseh glasbenih zvrsti: klasične, ljudske, popularne, gospel, muzikale in druge. Od ustanovitve je izvedel skoraj 1000 različnih glasbenih del. V celotnem plodnem obdobju obstoja zbora je z zborom sodelovalo več svetovno znanih imen, med njimi Uroš Lajovic, Fabio Luisi, Eric Ericson, John Rutter, Ariel Ramirez, Gary Graden, Riccardo Muti, Valerij Gergiev in Matthias Bamert. Zborovi dirigenti so bili Matevž Fabijan, Tomaž Faganel, Damijan Močnik, Baki Jashari, Primož Kerštanj, Matej Penko in Fernando Mejias.  Od septembra 2019 zbor vodi dirigent Erik Šmid.

Erik Šmid je z odliko magistriral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Marka Vatovca leta 2016. Posebno strast mu predstavlja zborovska glasba – sprva se je z njo srečal kot pevec in korepetitor v različnih zborovskih sestavih, sedaj pa že več let kot profesor glasbe in dirigent deluje na Gimnaziji Kranj. Pod njegovim vodstvom trenutno delujejo Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj in Ženska vokalna skupina Lipa Litija. S svojimi zbori prejema najvišja priznanja in nagrade doma in na tujem. Med njegove zadnje dosežke se uvrščajo dve osvojeni zlati priznanji z Dekliškim pevskim zborom Gimnazije Kranj na mednarodnih tekmovanjih v Kopru in Veroni ter posebna nagrada za najperspektivnejšega mladega dirigenta na tekmovanju Aegis carminis 2019, nagrada za najboljšega dirigenta 30. mednarodnega tekmovanja Verona 2019 ter zlato priznanje in osvojena velika nagrada mednarodnega tekmovanja Zlatna lipa Tuhlja 2019, ki jo je osvojil z Moškim zborom Cantores Carnioli. Oktobra 2021 pa je zlato priznanje in veliko nagrado na mednarodnem tekmovanju v Tuhlju prejel tudi z Dekliškim pevskim zborom Gimnazije Kranj. Zbor APZ France Prešeren Kranj vodi od septembra 2019.

Marta Močnik Pirc (sopranje solopetje študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Irene Baar. V času študija je prejela študentsko Prešernovo nagrado. V letu 2006 je zaključila podiplomski študij na Kraljevem konservatoriju v Haagu na Nizozemskem, kjer je svoje znanje poglabljala z Barbaro Pearson in Diane Forlano na oddelku za klasično glasbo ter z Jill Feldman in Michaelom Chanceom na oddelku za zgodnjo glasbo. Izpopolnjevala se je pri številnih znanih pedagogih in pevskih solistih (Dunja Vejzović, Charles Daniels, Emma Kirkby, John Potter) in se z osvojenimi nagradami in priznanji potrdila na slovenskih in mednarodnih pevskih tekmovanjih. Poleg razgibane koncertne dejavnosti poučuje solopetje in vokalno tehniko v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.

Barbara Sorč (mezzosopran) je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri prof. Vlatki Oršanić. Nastopila je na številnih recitalih in kot solistka, z mnogimi orkestri in zasedbami, v Sloveniji, Franciji, Italiji, Avstriji, Romuniji, Nemčiji na Hrvaškem in na Češkem. Na opernih odrih je oblikovala več vlog, med njimi: Dido (Dido in Enej – Purcell), Berta in  Rosina (Seviljski brivec – Rossini), Clarina (Ženitna pogodba – Rossini), Čarovnica (Pastir – Šavli), Mercedes (Carmen – Bizet), Majda (Gorenjski slavček – Foerster). Deluje tudi kot pevska pedagoginja.

Aco Bišćević (tenor)   je na ljubljanski glasbeni akademiji študiral glasbeno pedagogiko, na salzburškem Mozarteumu pa petje in čembalo. Leta 2012 je zaključil prvostopenjski študij petja pri Horiani Branisteanu, nato pa še magistrski študij pri Bredi Zakotnik in Elisabeth Wilke. Debitiral je leta 2009 na Mozarteumu kot Triquet v Jevgeniju Onjeginu (Čajkovski). Na Salzburških slavnostnih igrah 2013 je v okviru programa Young Singers Project sodeloval pri izvedbi Mozartovih oper Čarobna piščal ter Beg iz Seraja. Leta 2015 je v operi Vojaki (Zimmermann) debitiral v milanski Scali Nastopil je na koncertnih in gledaliških odrih širom Evrope (Berlin, München, Milano, Salzburg, Gradec, Bad Aibling, Brixen, Merano, Ljubljana idr.). Aco Bišćević je priznan in cenjen tudi kot poustvarjalec komorne glasbe, solistično in v različnih manjših sestavih. 

Tomaž Štular (bas) je na ljubljanski Akademiji za glasbo zaključil študij kontrabasa pri prof. Zoranu Markoviću. Že v času študija se je začel ukvarjati z opernim petjem. Je večletni član orkestra in koncertnega zbora Slovenske Filharmonije. Do sedaj je poustvaril že več kot 20 pomembnih solističnih opernih vlog tako v domačih teatrih (SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor…), kot tudi v tujini s priznanimi domačimi in tujimi dirigenti. Kot solist nastopa tudi z orkestrom in zborom Slovenske filharmonije in orkestrom RTV Slovenija.