Sakralni abonma 2015/2016

Vstopamo v novo sezono Sakralnega abonmaja. Za nami so štiri leta skupnih doživetij ob sakralni glasbi. Slišali smo tako velike izvedbe s simfoničnimi orkestri pa tudi male, komorne skupine. Vsak koncert, vsaka skladba, vsaka izvedba se nam je na svoj način približala in se nas dotaknila. Ob glasbi smo lahko doživljali Božjo veličino in usmiljenje. Imeli smo priložnost, da se pustimo nagovoriti na oseben, intimen način, vsak po svoje. Vsakemu od vas, je glasba pustila svoj pečat, vas zaznamovala in potem tudi spremljala na življenski poti. Veseli bomo, če vas bomo na podoben način mogli razveseliti tudi v tem letu.

Na prvem koncertu se nam bo predstavil Goriški oktet Vrtnica z izbranim programom sakralnih del tujih skladateljev. Med njimi bo posebno mesto zavzemal kanadski skladatelj slovenskega rodu Marjan Mozetich, ki je za svoja dela prejel že številne nagrade. V novembru se bomo spomnili, da v letošnjem letu obeležujemo 50. obletnico smrti pomembnega slovenskega skladatelja Stanka Premrla. Zbor in orkester Consortium musicum bo izvedel oratorij Sveti Jožef, ki je Premrlovo največje delo. V decembru bodo s programom, ki bo izžareval posebno pričakovanje nastopile Grudnove Šmikle, ali drugače povedano Miklavževa dekleta. V januarju bo z božičnim programom nastopila Vokalna akademija ”Jurij Slatkonja”. Ime nosi po znamenitem slovencu, prvem dunajskem škofu, ki je leta 1498 z ustanovitvijo kapele osnoval zbor dunajskih dečkov. V februarju bosta nastopila dva mlada glabenika, ki tudi sicer kot župljana večkrat sodelujata pri mašah v uršulinski cerkvi. S programom nas bosta odpeljala v čas, še preden je bila ta lepa baročna cekev zgrajena. Sodelovanje z Akademijo za glasbo nam bo v letošnji sezoni omogočilo, da bomo prisluhnili enemu največjih Bachovih del, Pasijonu po Janezu. V času, ko se bomo bližali Velikemu tednu Gospodovega trpljenja, nam bo to delo še posebej pripomoglo h globljemu doživljanju. Aprila nas bo z velikonočnimi zvoki radostnega vstajenja razveseljeval ‘glas s kranjskega’ Vox Carniola. Sezono bomo zaključili z nastopom Deškega zbora Schellenburg. Kot že samo ime pove, zbor deluje pod okriljem kulturnega društva, ki organizira tudi koncerte Sakralnega abonmaja. Po nekaj letih delovanja in prvih uspešnih nastopih, stopamo pred vas, cenjeno občinstvo.

V upanju, da vas bomo tudi v letošnji sezoni uspeli privabiti na vse naše koncerte in z željo, da bi z njimi uspeli izpolniti vaša pričakovanja, vas lepo pozdravljam.
Gregor Klančič, umetniški vodja Sakralnega abonmaja

Abonmajska knjižica

Sakralni abonma 2015/2016 (letak)