SAKRALNI ABONMA 2019/20

Spoštovani obiskovalci in prijatelji Sakralnega abonmaja!

Sakralni abonma 2019/20

Že deveto leto zapored skupaj odkrivamo lepoto sakralne glasbe, ki nas v prostoru tihote, podob in simbolov napolnjuje z mirom in radostjo ter nam odpira pogled preko omejenosti zemeljskega časa in oblike v prostranost lepote večnosti. Sakralna glasba je v zvoke odeta beseda – Beseda Boga Očeta, po kateri je bilo ustvarjeno stvarstvo, Beseda, polna življenja, ki je bilo podarjeno človeku, Beseda, ki ustvarjalno prebiva v človekovem srcu. Zato se vsaka resnična umetnost, ki jo človek podarja človeku, približuje temu ustvarjalnemu Umetniku, Kristusu in Duhu Stvarniku ter vstopa v večno lepoto.

S Sakralnim abonmajem tudi v letošnji sezoni želimo, da bi na koncertih začutili, kako nas skupni trenutek, v katerem se povežejo ustvarjalnost skladateljev, muzikalnost izvajalcev ter dejavno poslušanje obiskovalcev, vodi iz osamljenega sveta individualizma v polnost bogastva odnosov. Tu se odpira tudi prostor za Besedo, ki v vsakem izmed nas ustvarjalno deluje na naših vsakodnevnih poteh življenja.

V deveto sezono Sakralnega abonmaja nas bosta meseca oktobra uvedla solista Marko Fink in Lucas Somoza Osterc, ki bosta predstavila duhovne in Marijine pesmi za solistične glasove. Decembra nam bo adventno pot Božje Matere Marije približal Komorni zbor De profundis iz Kranja, z Marijinimi pesmimi pa bomo tudi zaokrožili letošnjo sezono. Maja bodo zazvenele v izvedbi Slovenskega okteta. Ob letošnji 200. obletnici rojstva slovenskega misijonarja Ignacija Knobleharja je skladateljica Aleksandra Naumovski Potisk napisala kantato Misijonar. Pod vodstvom Jelene Susnick ji bomo prisluhnili meseca novembra. Januarja bomo z veseljem pozdravili slovenski zbor iz zamejstva, Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice, ki se je z odliko predstavil na nedavnem tekmovanju v Arezzu. Z nami bodo delili skladbe iz katoliške, pravoslavne in protestantske tradicije. V postni čas nas bo najprej uvedel Križev pot Franza Lista ob prepletu gregorijanskih koralnih spevov, ki ga bodo izvedli študentje in profesorji Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Ob koncu postnega časa pa bomo prisluhnili Kristusovemu pasijonu, ki je ga je po vzoru gregorijanskega korala in vokalne polifonije v 16. stoletju napisal italijanski skladatelj Francesco Corteccia. Pasijon bo izvedla vokalna skupina iz Italije Gruppo polifonico »Claudio Monteverdi«. Velikonočni koncert pa bosta skupaj pripravila dva zbora mladih glasov, Dekliški zbor iz Šentvida pri Stični in naš Deški zbor Schellenburg.

Skupaj z vsemi nastopajočimi Vas v imenu Kulturnega društva Schellenburg vabim, da se ponovno srečamo v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani!

s. Diana Novak


Koncerti 2019/20 – zgibanka