Sakralni abonma 3: ITER STELLAE NATALIS – Potovanje božične zvezde

Ob začetku novega koledarskega leta vas vljudno vabimo na koncert Sakralnega abonmaja, ki bo obarvan z glasbo božičnih praznikov z vsega sveta. Na koncertu bomo sledili tradicionalni božični zgodbi o rojstvu Odrešenika, ki jo je skladatelj Tine Bec oblikoval iz božičnih pesmi različnih narodov in kultur ter povezal v enovito vokalno-instrumentalno delo z naslovom Iter Stellae Natalis – Potovanje božične zvezde. 

Na to pot nas bodo pospremili:
pevci Akademskega pevskega zbora France Prešeren Kranj,
Elena Hribernik, flavta
Ana Gjurovska, oboa
Tomaž Zevnik, klarinet
Rahela Češarek, fagot
Aurelie Roussel, francoski rog
Urška Križnik Zupan, harfa
in dirigent
Erik Šmid.

Koncert bo v sredo, 3. januarja 2024, ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.
Vljudno vabljeni!

PROGRAM:

Tine Bec (1993)
ITER STELLAE NATALIS – Potovanje božične zvezde – novo delo

 1. Hvalen bodi, Jezus Kristus slovenska ljudska 
 2. Recitativ
 3. God Rest Ye Merry Gentlemen angleška tradicionalna
 4. I wonder as I wander ameriška, John Jacob Niles (1892–1980)
 5. Recitativ
 6. Mi Burrito Sabanero venezuelska, Hugo Blanco (1940–2015)
 7. Huachito torito argentinska tradicionalna
 8. Sizalelwe Indodana južnoafriška tradicionalna
 9. Sing Noel afriška tradicionalna
 10. Recitativ
 11. Il est né le divin enfant francoska tradicionalna
 12. Nu tändas tusen juleljus švedska, Emmy Köhler (1858 – 1925)
 13. Jul, jul, strålande jul švedska, Gustaf Nordqvist (1886 – 1949), bes. Edvard Evers (1853–1919)
 14. Jožef naredi zibelko gorenjska ljudska
 15. Marija Jezusa rodiHvalen bodi, Jezus Kristus prekmurska ljudska – slovenska ljudska

Novo delo ITER STELLAE NATALIS ali Potovanje božične zvezde poslušalca popelje na potovanje okrog sveta preko ljudskih in ponarodelih pesmi iz različnih držav. Vse pesmi nam prinašajo sporočilo božičnega miru in Jezusovega rojstva. Zbor ob spremljavi barvito raznolikega pihalnega kvinteta in harfe predstavi številne božične melodije, ki jih med seboj povezujejo recitativi ob spremljavi harfe. Posebnost recitativov je v tem, da imajo tri najpomembnejše osebe – Jezus, Marija in Jožef, vsak svoj t. i. leitmotiv, ki je vzet iz slovenske ljudske pesmi Hvalen bodi Jezus Kristus. Ob vsaki omembi osebe v recitativu se pojavi enaka melodija ali različica melodije.

Ta skladba naj bo poleg božičnega veselja tudi praznovanje bogastva slovenskega in svetovnega ljudskega izročila, ki naj nas s svojo preprostostjo spominja na skromnost, kakor je bila skromna tudi štalica, v kateri se je rodilo Dete.

TINE BEC je prvo glasbeno izobrazbo pridobil na GŠ Sevnica kot učenec klavirja. Na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani je maturiral na področju glasbenega stavka (prof. Črt Sojar Voglar) in klavirja (prof. Irena Koblar in prof. Damjana Cvetko) ter na tamkajšnji glasbeni šoli zaključil tudi višjo stopnjo solopetja pri prof. Editi Garčević Koželj. Na akademiji je diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije (prof. Jani Golob), magistriral pa iz glasbeno-teoretske pedagogike.

Kot skladatelj je najbolj uveljavljen v zborovski in vokalno-inštrumentalni glasbi. Njegove skladbe so prejele že več nagrad, izvajajo se povsod po Sloveniji, vedno bolj pogosto pa tudi v tujini. Redno sodeluje s slovenskimi zborovodji kot so Ambrož Čopi, Helena Fojkar Zupančič, Damjan Močnik, Stojan Kuret, Tadeja Vulc, Barbara Kovačič idr. Njegova najbolj izvajana zborovska dela so Cantate Domino, Deliver me, O Lord, Ave, maris stella in Missa pro Iuventute.

Deloval je kot zborovodja več vokalnih skupin in zborov. Bil je tudi asistent Stojana Kureta in Ambroža Čopija pri Vokalni akademiji Ljubljana oz. pri Komornemu zboru KGBL. Ambrož Čopi je tudi njegov mentor za zborovsko kompozicijo. Od leta 2019 skupaj z ženo Ano Bec vodi nove vokalne zasedbe v okviru društva Vokalna akademija Ljubljana.

Od jeseni 2017 je zaposlen na Zavodu sv. Stanislava kot zborovodja Fantovskega pevskega zbora, profesor vokalne tehnike in korepetitor tamkajšnjih zborov. Zaposlen je tudi kot učitelj glasbe in zborovodja Otroškega pevskega zbora Osnovne šole Alojzija Šuštarja, na Glasbeni šoli Matije Tomca pa kot učitelj nauka o glasbi, solfeggia, jazz klavirja ter kompozicije in aranžiranja.

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR FRANCE PREŠEREN KRANJ je leta 2023 vstopil v 55. sezono delovanja in sodi v vrh slovenskega zborovskega poustvarjanja. Zbor je izvedel preko 1000 različnih zborovskih in vokalno-inštrumentalnih skladb vseh glasbenih slogov, domačih in tujih avtorjev. Gostoval je v večini evropskih držav, v Izraelu, Mehiki, ZDA, Argentini, Čilu in Rusiji, kjer je dosegal najvišja odličja. V zadnjem obdobju so največji dosežki zbora osvojena zlata plaketa skupaj z najvišjim številom točk na mednarodnem zborovskem tekmovanju Zlatna lipa Tuhlja 2022, dve zlati plaketi na tekmovanju Venezia in Musica 2023 in zmaga na regijskem tekmovanju 2023. Je dobitnik Velike Prešernove plakete Mestne Občine Kranj 2018. Leta 2019 je vodenje zbora prevzel dirigent Erik Šmid in v času delovanja zbor dvignil v vodilni zbor na Gorenjskem. Zbor redno sodeluje z zbori Gimnazije Kranj, iz kjer tudi izhaja, ter tako mlajšo generacijo pevcev vpeljuje v svet zborovske glasbe.

ERIK ŠMID, dirigent in glasbeni pedagog, deluje na Gimnaziji Kranj kot profesor glasbe in dirigent. Prve korake svoje glasbene poti je prehodil na Glasbeni šoli Kranj, kjer je obiskoval pouk klavirja pri prof. Petru Miliću ter pouk solopetja pri mag. Francki Šenk. Svojo glasbeno pot je nadaljeval s študijem glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2014 diplomiral, v letu 2016 pa z odliko (diploma summa cum laude) sklenil magistrski študij z magistrskim koncertom Sakralna glasba na habsburških tleh pod mentorstvom prof. Marka Vatovca. Trenutno je doktorski študent na omenjeni instituciji, njegovo raziskovalno delo pa je usmerjeno na področje zborovske glasbe. Tako v času študija kot kasneje se je strokovno izpopolnjeval pri številnih priznanih dirigentih in pevskih pedagogih – Bradyju R. Allredu, Garyju Gradnu, Heleni Alice Lootens, Martini Batič, Ianu Honeymanu in drugih. Pod njegovim vodstvom trenutno delujejo Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj in Ženska vokalna skupina Lipa Litija. Šmid s svojimi zbori prejema najvišje nagrade doma in v tujini, kot žirant pa je vabljen na različna tekmovanja.