Sakralni abonma 5: JAZZ in ČRNSKA DUHOVNA GLASBA

Februarski koncert nas bo tokrat popeljal na področje sakralnega jazza in črnske duhovne glasbe. V izvedbi Komornega zbora Mysterium iz Kranja, pod vodstvom dirigenta Lovra Freliha, bomo prisluhnili delu A Little Jazz Mass angleškega skladatelja Boba Chilcotta ter glasbi afriških ljudstev, ki so kot sužnji na ameriških tleh ohranjali in razvijali pesmi, poznane kot črnske duhovne pesmi ali spirituali.

Zbor bosta z instrumentalno spremljavo dopolnila pianist Sven Pungartnik Rauter in tolkalec Enej Nik Juran.

Koncert bo v sredo, 15. februarja 2023 ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.
Vljudno vabljeni!

 

PROGRAM:

Bob Chilcott: A Litte Jazz Mass

John R. Sweney (besedilo E. E. Hewitt), prir. John Coates Jr.: Sunshine in my soul

prir. Moses Hogan (spiritual): Wade in the water 

prir. André van Ryckeghem (spiritual): I’m gonna sing

prir. Harry T. Burleigh (spiritual): Deep River

prir. Wolfgang Kelber (spiritual): Good news

Moses Hogan, prir. Benjamin Harlan: I Want To Thank You, Lord

KOMORNI PEVSKI ZBOR MYSTERIUM iz Kranja deluje od jeseni 2005. Poleg rednega delovanje se pevci z zborovodjem in dirigentom Lovrom Frelihom, ki vodi zbor od leta 2017, lotevajo različnih projektov. Društvo organizira izobraževalne delavnice in že tradicionalne Poletne delavnice vokalne glasbe za ljubitelje petja. Zbor se z veseljem udeležuje dobrodelnih koncertov ter navezuje stike z drugimi pevskimi zbori po Sloveniji in v tujini. Čeprav je ljubiteljski zbor, se redno izobražuje skozi udeležbo na zborovskih delavnicah pod vodstvom priznanih slovenskih in tujih zborovodij. Izvaja vokalno in vokalno-inštrumentalno glasbo vseh zborovskih slogov in obdobij. Zbor redno uspešno sodeluje na festivalih in zborovskih tekmovanjih ter dobrodelnih dogodkih. Povezuje se z različnimi vokalnimi in instrumentalnimi zasedbami ter mladimi slovenskimi skladatelji. V minulem letu se je zbor odzval na povabilo Fondacije Sveti Petar Cetinjski iz Podgorice ter se podal na gostovanje v Črni Gori, kjer so se predstavili s sakralnim programom, niso pa pozabili tudi na slovensko ljudsko glasbo. Kulturno sodelovanje s Črno Goro je nastalo na pobudo Črnogorskega kulturno prosvetnega in športnega društva Morača iz Kranja ter Zveze kulturnih društev Kranj. Projekt je bil zelo odmeven tako doma kot tudi v Črni Gori. Jeseni so se udeležili regijskega tematskega koncerta Sozvočenja v Sokolskem domu v Škofji Loki in prejeli drugo nagrado. Za leto 2023 pripravljajo nekaj celovečernih koncertov sakralne glasbe. Navezali so stike z več slovenskimi pevskim zbori; skupaj z njimi bodo pripravili 3 celovečerne koncerte z naslovom Naj se sliš’. Za jeseni pripravljajo koncerte slovenske zimzelene glasbe, udeležili pa se bodo tudi regijskega tekmovanja zborovskih zasedb ter mednarodnega tekmovanja pevskih zborov v Tuhelju.

LOVRO FRELIH (1988) je zborovodja, džezovski pianist in pedagog. Po zaključenem Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, smer jazz klavir, se izobražuje na področju dirigiranja pri domačih in tujih mentorjih (Borut Smrekar, Tomaž Faganel, Uroš Lajovic, Steffen Schreyer, Georg Grün, Gary Graden, Sigvarts Klava, Adrian van der Spoel, Frieder Bernius, Krastin Nastev, Sergei Pavlov, Ragnar Rasmussen ter Urša Lah). Vodil je več zborov in z njimi prejel priznanja doma in v tujini (APZ Alojzij Mav, Domžalski komorni zbor, Komorni moški zbor Celje, Komorni zbor Ipavska, UPZ Emil Adamič ter Ženski pevski zbor Petrol). Trenutno vodi Komorni pevski zbor Mysterium Kranj.
Je dvakratni udeleženec državnega zborovodskega tekmovanja Zvok mojih rok (2016 in 2022), kjer je leta 2022 kot polfinalist prejel posebno priznanje žirije za komunikacijo z zborom.

SVEN PUNGARTNIK RAUTER kot glasbenik deluje predvsem kot skladatelj in pianist. Septembra 2021 je uprizoril svoj prvi avtorski muzikal Čisto Novi Svet, za katerega je napisal glasbo, besedilo in aranžma za 12-članski orkester. Julija 2022 je uprizoril svoj drugi muzikal Lepota v nas, za katerega je prav tako napisal glasbo, besedilo komadov in aranžma za 5-članski bend. Pred tem je večinoma pisal aranžmaje za najrazličnejše zasedbe. Kot pianist je sodeloval v več zasedbah od popularne do jazz glasbe. Glasbeno se šola že od malih nog. Začel je kot klasični pianist na Glasbeni šoli Celje, nato kot jazz pianist na nadstandardnem programu in nadaljeval študij jazz klavirja na Privatni univerzi za glasbo  »Gustav Mahler« v Celovcu. Trenutno študira na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

ENEJ NIK JURAN je začel svojo glasbeno pot v Glasbeni šoli Domžale pri prof. Alojzu Pirnatu in nadaljeval pri prof. Katarini Kukovič. V letih 2017 in 2018 je osvojil kar nekaj priznanj in nagrad: Zlata plaketa na državnem tekmovanju Temsig in 2. nagrada, Zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Svirel in 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Bistrički Zvukolik na Hrvaškem. Leta 2018 je svoje izobraževanje nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer sta ga učila prof. Simon Klavžar in prof. Lola Mlačnik. Leta 2020 je na državnem tekmovanju Temsig osvojil zlato plaketo in 3. nagrado. Od leta 2022 nadaljuje svojo glasbeno pot na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Simonu Klavžarju.  Na svoji glasbeni poti se je Enej udeležil kar nekaj seminarjev in delavnic pri priznanih tolkalcih: Nebojša Jovan Živković, Philipp Lamprecht, The Britain Moore Duo, Brian Barker in drugih.