Sakralni abonma: Iz globočine kličem k Tebi

Vabimo vas na koncert, ki ga bodo v okviru Sakralnega abonmaja oblikovali solisti:
sopranistka Gaja Sorč
mezzosopranistka Sabina Gruden
tenorist Matej Vovk
baritonist Marko Erzar
organistka Nika Frelih.

 

Predstavili bodo arije s postno vsebino iz Händlovega oratorija Mesija, Pergolesijeve in Rossinijeve Stabat Mater ter koralne preludije za orgle J. S. Bacha in M. Regerja.

Sreda, 30. marec 2022 ob 19.30. uri
uršulinska cerkev Sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.
Vljudno vabljeni!

PROGRAM:

J. S. Bach (1685-1750): »O Lamm Gottes, unschuldig« BWV 618

G. F. Handel (1685- 1759): Messiah HWV 56
– Ev`ry valley shall be exalted
– The people that walked in darkness
– He was despised
– But Thou didst not leave His soul in Hell
– Why do the nations rage
– Thou shall break them
– How beautiful are the feet of them

M. Reger (1873-1916): »Aus tiefer Not schrei ich zu dir« op.135a, št.4

G. B. Pergolessi (1710-1736): Stabat mater
– Cuius Animam Gementem
– Fac ut portem Christi mortem

G. Rossini (1792- 1868): Stabat mater
– Pro peccatis suae gentis
– Inflammatus et accensus

Sopranistka Gaja Sorč je Ljubljansko Akademijo za glasbo uspešno zaključila pri prof. doc. Barbari Jernejčič Fürst. Udeležila se je mnogih izobraževanj, trenutno pa se izobražuje pri Alenki Slokar Bajc. Kot solistka je sodelovala pri mnogih projektih in z mnogo različnimi izvajalci (NOVA filharmonija, zbor ProVox, Goriški oktet, Ljubljanski partizanski pevski zbor, simfonični orkester Domžale – Kamnik, pihalna godba Laško in mnogo drugimi). V okviru Akademije za glasbo je sodelovala pri mnogih projektih (Papagena v Mozartovi Čarobni piščali, Flora v Brittnovem Obratu vijaka, Mini Opere in Mini Opere II in drugih). Debitirala je v vlogi Hmeljske princese v istoimenski opereti Radovana Gobca, odpela vlogo Julije v istoimenski operi Aleša Makovaca, vlogi Nelle in Laurette v Puccinijevem Gianniju Schicchiju, pa je odpela poleti 2021 na prestižni Berlin opera academy. Je zmagovalka svoje kategorije na mednarodnem tekmovanju Musica Goritiensis, ki je potekalo spomladi 2021.

Mezzosopranistka Sabina Gruden je magistrirala iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Barbari Jernejčič Fürst. Kot solistka je sodelovala pri izvedbah sakralnih del Missa in tempori belli (Haydn), Petite messe solennelle (Rossini), Stabat Mater (Pergolesi), Janezov pasijon (Bach) in Te Deum (Bruckner). V SNG Opera in balet Ljubljana je nastopila v vlogi Čarovnice (Šavli: Pastir), v vlogi Tretje prikazni (Verdi: Macbeth) in v vlogi Tretje dame (Mozart: Čarobna piščal). V operah je poustvarila več vlog: Cecilija (Svete: Hiša usmiljenja), Julijana (Makovac: Julija), Teodora (Kobe: Pod svobodnim soncem), Mrs. Grose (Britten: Obrat vijaka), Lenora (Kobe: Lenora), Ana Pavlovna (Coryell: Vojna in mir) in drugo. Nastopila je z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestrom HNK Osijek, Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, Moskovskimi filharmoniki in Simfoničnim orkestrom iz Suzhouja (Kitajska). Nastopila je na koncertih Glasbene mladine Ljubljanske, zavoda PerArtem in Glasbene Matice. Na mednarodnih tekmovanjih je prejela prve nagrade in lavreat, leta 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. 2018 se je udeležila mednarodnega festivala za mlade operne pevce na Kitajskem iSing! Poleg opere ji je v veliko veselje izvajanje kabaretnih pesmi, ki ji predstavljajo vez med zabavnejšo in resnejšo glasbo.

Matej Vovk se je rodil v Novi Gorici. Svojo glasbeno pot je začel kot učenec solopetja pri prof. Rajku Koritniku in nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Marku Bajuku in prof. Mateji Arnež-Volčanšek. Študij je sklenil v razredu prof. Janka Volčanška. Diplomiral je v opernem studiu ljubljanske Opere SNG pri prof. Vitomirju Marofu in prof. Lojzki Žardin. Udeležil se je solopevskih seminarjev, izpopolnjeval se je v belgijski poletni šoli Opera plus. Na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije je leta 2004 prejel prvo nagrado.
Od leta 2002 je zaposlen v SNG Opera in balet Ljubljana, od leta 2006 je stalni član solističnega ansambla, kjer je uspešno poustvaril več tenorskih vlog. Debitiral je z vlogo Ministra v Tochovi operi Princeska na zrnu graha, nato je nastopal še kot don Eusebio (Prilika dela tatu), Giuseppe in Gaston (La traviata), Abdallo (Nabucco), dr. Blind in Alfred (Netopir), Leander (Zvedave ženske), Spoletta (Tosca), Harlekin (Atlantski cesar), Incredibile (Andrea Chenier), Izvrševalec (Brata), Albazar (Turek v Italiji), St. Brioche in Camille (Vesela vdova), Mojster ceremoniar (Zaljubljen v tri oranže), Rodrigo (Don Kihot), Parpignol (La bohème), Fiorello in Poveljnik straže (Seviljski brivec), Dancairo (Carmen), Prižigalec luči (Manon Lescaut), Ovlur in Jeroška (Knez Igor), Požigalec (Renske nimfe), Mengon (Apotekar), Philip (Gledališki direktor), Franjo in Rajdelj (Gorenjski slavček), Mateo Borsa (Rigoletto), Rodrigo (Otello), Mornar (Dido in Enej), Aristej in Pluton (Orfej v peklu), Kudrjaš (Katja Kabanova), Don Curcio (Figarova svatba), Goro (Madama Butterfly), Malcolm (Macbeth), Spalanzani in Nathanel (Hoffmannove pripovedke), Janko (Prodana nevesta). Kot koncertni pevec je nastopal z različnimi orkestri pod vodstvom uglednih domačih in tujih dirigentov (Vjekoslav Šutej, Milivoj Šurbek, Andrej Zuna, Simon Krečič, Urša Lah, dr. Mirko Cuderman …). Sodeloval je s Simfoničnim orkestrom in Komornim zborom RTV Slovenija, z Orkestrom Slovenske vojske, Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič, s Slovenskim komornim zborom, s katerim je kot solist posnel vrsto skladb v okviru izdaje zgoščenk Slovenska zborovska glasba. Večkrat je nastopil na Gostičevih dnevih v Domžalah, na koncertih pod okriljem Imago Slovenije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija kot Pilat v Pasijonu po Janezu skladatelja Damijana Močnika. 

Baritonist Marko Erzar je magister petja na Akademiji za glasbo, Univerze v Ljubljani. Bil je član Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter solist Mešanega pevskega zbora Gimnazije Ledina. Kot zborist redno sodeluje z SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor. Poleg študija se je izobraževal pri pevcih kot so Marcos Fink, Ludovic Tezier, Matjaž Robavs, Silvana Bazzoni Bartoli, Charlotte Lehmann in Martina Zadro. Nastopil je v solističnih opernih vlogah: Sprecher, Papageno (W. A. Mozart: Die Zauberflöte), Gandalf (D. Burry: The Hobbit), Smrt (T. Kobe: Lenora), On (T. Merhar: Pesem o ljubezni), Alvar (J. P. Rameau: Les Indes Galantes), Samorog (M. Romih: Gaja), Stari mož (T. Slakan: Stari ima vedno prav), Don Giovanni (W. A. Mozart: Don Giovanni), France Prešeren (A. Makovac: Julija), Voltaire/ Panglos/ Martin (L. Bernstein: Candide), Razbojnik (G. C. Menotti: The Boy Who Grew Too Fast).  Je dobitnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo ter več nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih.

Nika Frelih (rojena 2001) je svojo glasbeno pot začela v Glasbenem centru DoReMi na Bledu, kjer je po končanem glasbenem uvajanju pri šestih letih začela obiskovati pouk klavirja pri prof. Tini Hribar. Leta 2013 je v GŠ Radovljica pri prof. Martini Okoliš pričela še z igranjem orgel in se leta 2016 vpisala na smer orgle k prof. Nini Frank na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Leta 2020 je zaključila srednjo stopnjo orgel in maturirala na Škofijski klasični gimnaziji. Trenutno študira orgle na ljubljanski Akademiji za glasbo pod mentorstvom prof. Renate Bauer. Nika Frelih je prejemnica več nagrad z orgelskega področja (na državnem tekmovanju TEMSIG zlata plaketa leta 2018 in 2021), solfeggia ter klavirja, preizkuša se tudi v kompoziciji. Udeležuje se mojstrskih tečajev doma in v tujini.