Sakralni abonma: MEDITATIONES

Vokalna skupina Gallina MEDITATIONES

Vljudno vabljeni na koncert Meditationes, ki ga bo v okviru Sakralnega abonmaja izvedla Vokalna skupina Gallina z umetniško vodjo Ano Erčulj. Program koncerta prepletajo skladbe katoliške in pravoslavne liturgije s slovenskimi, italijanskimi in madžarskimi nabožnimi pesmimi za ženske zbore. Koncert bo hkrati tudi predstavitev nove zgoščenke Meditationes.

Koncert bo v sredo, 9. februarja 2021 ob 19.30. uri v Uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.
Za obisk koncerta je potrebno izpolnjevati PCT pogoj.

Vljudno vabljeni!

Program

Hildegard von Bingen (1098-1179): O Virtus Sapientiae

Peter Iljič Čajkovski (1840-1893): Liturgija sv. Janeza Zlatoustega, op. 41: Dostojno jest

Pavel Grigorijevič Česnokov(1877–1944): Hvalite imja gospodne, op. 9, št. 23

Nana Forte (1981): Adesto Sancta Trinitas

Andrej Makor (1987): Bogorodice Djevo
                              Tebe poem
                              Oče naš

Matej Kastelic (1994): Ave Maria

Andrej Makor (1987): Meditationes sacrae
                              I. Visionem
                              II. Meditabor

Pavle Merkù (1927-2014): Jezus in ajdovska deklica (ljudska iz Križa pri Trstu)

Pavle Merkù (1927-2014): La palma del signore (ljudska iz okolice Lazia)

Andrej Makor (1987): Voda rajna (ljudska pesem iz Plestišč v Beneški Sloveniji)

Aldo Kumar (1954): Sonce (ljudsko besedilo)

Zoltan Kodaly (1882-1967): Esti dal (madžarska ljudska)

Vokalna skupina Gallina

Vokalni sestav, ki ustvarja pod imenom Gallina, je nastal konec leta 2010. Skupina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se rade znajdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje mladih skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice.

V dosedanjem delovanju je Gallina dosegla vrsto vidnejših uspehov, med pomembnejšimi lahko izpostavimo zlato priznanje z odliko z Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin 2013 (Slovenija), zlato plaketo in priznanje za najboljšo vokalno skupino tekmovanja Naša pesem 2014 (Slovenija) in drugo nagrado v kategoriji vokalnih skupin ter drugo mesto v kategoriji romantika mednarodnega tekmovanja Polifonico Arezzo 2014 (Italija). V letu 2014 je skupina izdala svojo prvo zgoščenko Kurje gospe.

Leta 2015 je Gallina na mednarodnem tekmovanju Lipanjski zvuci v Petrinji (Hrvaška) zmagala v kategorijah klasične in folklorne glasbe ter osvojila Grand Prix. Gallino zaradi svoje specifičnosti in prepoznane kvalitete v goste vabijo številni slovenski in tuji organizatorji. V letu 2015 so nastopile na slovenskih in mednarodnih festivalih: Festa della musica attiva (Italija), 11. Mednarodni zborovski festival (Slovenija), Festival Lent (Slovenija) in Mednarodni zborovski festival Kragujevac (Srbija).

Gallina je s programom Prikupnih pet v letu 2016 gostovala na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini ter se s ciklom sakralnih koncertov po cerkvah s poslikavami Toneta Kralja predstavila doma in v zamejstvu (Slovenija, Avstrija, Italija). Skupina je konec leta 2016 izdala svojo drugo zgoščenko Prikupnih pet in se s sklopom koncertov Zimzelena Gallina predstavila na različnih atraktivnih ljubljanskih lokacijah.

V letu 2017 je Gallina gostovala v Utrechtu na Nizozemskem ter se udeležila tekmovanja InCanto Mediterraneo (Sicilija, Italija), kjer je osvojila prvo mesto v sakralni kategoriji. S projektom Gallina DeLux, ki je povezoval vokalno glasbo z arhitekturo in svetlobo, je skupina pripravila nov sklop koncertov s poudarkom na ljudski glasbi in prav za to priložnost napisanimi novitetami znanih slovenskih skladateljev. V letu 2017 je Gallina sodelovala kar na treh državnih proslavah.

Na mednarodnem tekmovanju CorAmare v Sestri-Levante (Italija) leta 2018 je Vokalna skupina Gallina zmagala v dveh kategorijah in osvojila Grand Prix tekmovanja. Septembra 2018 je Gallina sodelovala pri projektu Musik aus Ravensbrück, Musik für Ravensbrück (Glasba iz Ravensbrücka, glasba za Ravensbrück)v Nemčiji, kjer je vokalni sestav v sodelovanju z dvema inštrumentalistkama počastil spomin na umrle ženske v koncentracijskem taborišču Ravensbrück z izvajanjem novitet in priredb ljudskih pesmi slovenskih skladateljic.

V letu 2019 je Gallina gostovala v Italiji, Srbiji, Nemčiji ter na Nizozemskem in Hrvaškem, v Sloveniji pa se je predstavila na pomembnejših prireditvah državnega nivoja. Leta 2020 je vokalna skupina Gallina nastopila na pomembnem festivalu komorne glasbe Trame sonore v Mantovi (Italija).  Koncerti Glasba za Ravensbrück so v letu 2019 ob podpori Ministrstva za kulturo zaživeli tudi na treh različnih lokacijah (Ljubljana, Koper, Celje) v Sloveniji. V sklopu istoimenskega projekta je leta 2020 pri Založbi RTV Slovenija izšla zgoščenka Glasba za Ravensbrück  istega leta pa je vokalna skupina Gallina izdala tudi zgoščenko Meditationes s sakralnim programom. Z izdajo obeh albumov in slavnostnim koncertom je Gallina leta 2020 obeležila svojo 10 – obletnico delovanja.

V vokalni skupina Gallina pod umetniškim vodstvom Ane Erčulj pojejo Maša Simčič, Federica Lo Pinto, Ana Plemenitaš in Višnja Fičor.

ANA ERČULJ

Ana Erčulj je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz smeri Muzikologija in Sociologija kulture, leta 2017 pa je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala zborovsko dirigiranje pri prof. Sebastjanu Vrhovniku. Izpopolnjevala se je na Univerzi v Utrechtu (Nizozemska) in na Umetniški univerzi v Gradcu pri prof. Johannesu Prinzu.

Leta 2022 je zaključila študij orkestrskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Marka Letonje in prof. Simona Dvoršaka z izvedbo Uverture k operi Čarostrelec (C. M. von Weber) in Pulcinelle (I. Stravinski) z orkestrom Slovenske filharmonije. Trenutno je študentka magistrskega študija orkestrskega dirigiranja na Konservatoriju »Giuseppe Tartini« v Trstu pri prof. Marcu Angiusu.

Ob študiju je kot pevka in korepetitorka delovala v različnih zborih in vokalnih skupinah. Vodila je različne zasedbe: Vokalno skupino Sekstet Komplet, Vokalno skupino Solalei, ženski zbor Biser, Domžalski komorni zbor,… Sodelovala je z ženskim pevskim zborom Čarnice, z Vokalno akademijo Ljubljana, s Pihalnim in Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo, z Univerzitetnim simfoničnim orkestrom Grex Symphoniacorum, s Kvartetom rogov Slovenske filharmonije ter z Zborom Slovenske filharmonije. Kot asistentka dirigenta je sodelovala z APZ Tone Tomšič in z SNG Opera in balet Ljubljana pri izvedbi opere Ksenija in Carmina Burana. Trenutno je asistentka dirigenta Sebastjana Vrhovnika pri Mešanemu zboru Glasbene matice in gostujoča dirigentka Obalnega komornega orkestra. Je ustanoviteljica in umetniška vodja vokalne skupine Gallina in vokalno – instrumentalnega ansambla Musica Emonica.

Z vokalno skupino Gallina, Domžalskim komornim zborom in z različnimi instrumentalnimi zasedbami je prvič izvedla številne novitete skladateljev: Alda Kumarja, Andrea Basevija, Nane Forte, Andreja Makorja, Mojce Prus, Ambroža Čopija, Katarine Pustinek Rakar, Mateja Kastelica, Federice Lo Pinto, Melani Popit, …

Svoje znanje nadgrajuje na seminarjih in izobraževanjih za dirigente, pod vodstvom uveljavljenih dirigentov: Martina Batič, Marco Angius, Johannes Prinz, Ragnar Rasmussen, Steffan Schreyer, Georg Grün, Gary Graden, Marko Letonja in Stojan Kuret.  Udeležila se je izobraževanja mladih zborovskih menedžerjev in dirigentov na festivalu Polyfollia (Francija), kot aktivna udeleženka je sodelovala na Evropski akademiji za zborovske dirigente v Grazu, sodelovala pa je tudi na dveh mojstrskih tečajih za vokalne skupine pod vodstvom seksteta Singer Pur in finske vokalne skupine Rajaton.

Z vokalno skupino Gallina je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru (2014) dosegla prvo mesto med vokalnimi skupinami, na mednarodnem tekmovanju v Arezzu (Italija) je prejela dve drugi nagradi v kategoriji vokalnih skupin in romantike, leta 2017 pa je na tekmovanju InCanto Mediterraneo/ Sicilija  osvojila prvo nagrado v kategoriji sakralne glasbe. Leta 2018 je na tekmovanju »CorAmare« v Sestri-Levante (Italija) vokalna skupina Gallina pod njenim vodstvom zmagala v dveh kategorijah in v finalnem nastopu osvojila Grand Prix tekmovanja. Z vokalno skupino Gallina je izdala dve zgoščenki »Kurje gospe« (2014) in »Prikupnih pet« (2016), v letu 2021 pa dva albuma »Glasba za Ravensbrück« pri založbi RTV in »Meditationes« pri založbi Klopotec.

Od leta 2016 dalje na Akademiji za gledališče, radio in televizijo vodi delavnice vokalne tehnike v sklopu predmeta gledališko petje, kot korepetitorka in pevka pa sodeluje z Mestnim gledališčem ljubljanskim in SNG Drama, z režiserji ter skladatelji: Stanislavom Mošo, Barbaro Hieng Samobor, Matjažem Zupančičem, Evo Hribernik, Dragom Ivanušo, Boštjanom Gombačem, …

Kot publicistka sodeluje z različnimi revijami in ustanovami: Revija Glasna, SIGIC, RTV, Cankarjev dom, …

V letu 2019 je bila članica žirije Mednarodnega zborovskega tekmovanja »Cor Amare« v Sestri-Levante v Italiji, kjer je vodila tudi delavnico zborovske improvizacije z več kot sto udeleženci.

Leta 2019 je ustanovila zbor in orkester Musica Emonica s katerim izvaja vokalno-instrumentalna klasicistična dela v povezavi z novostmi slovenskih sodobnih skladateljev.