Sakralni abonma: SAKSOFON IN ORGLE

Vljudno vas vabimo, da se nam tudi v novi sezoni 2022/23 pridružite na koncertih sakralne glasbe v okviru Sakralnega abonmaja v uršulinski cerkvi v Ljubljani.

Na prvem koncertu bomo prisluhnili zanimivi zasedbi saksofona in orgel, ki jo sestavljata Andrej Omejc s sopranskim saksofonom in Blaž Pavlakovič na orglah. Solistoma se bodo na koncertu pridružili še Mladinski zbor župnije Marijinega oznanjenja Ljubljana in kvartet saksofonov 4Saxess.

Na programu bodo priredbe znanih baročnih sakralnih skladb ter originalna dela, ki so za saksofon in orgle nastajala od 20. stol. dalje. Med njimi bo tudi Maša št. 1, ki jo je napisal mladi slovenski skladatelj Tilen Slakan.

Koncert bo v sredo, 14. septembra 2022 ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.
Vljudno vabljeni!

PROGRAM:

André Lamproye (1931-2005) Hommage à Saint-Hadelin: Cantique (Entrée Solennelle)

Alessandro Marcello (1673-1747) Koncert v d-molu (priredba za saksofon in orgle)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Koncert po Velikonočnem oratoriju (priredba za dva saksofona in orgle)

Enjott Schneider (1950) Crucifixus za kvartet saksofonov in orgle

Tilen Slakan (1993) Maša št. 1 za mešani zbor, sopranski saksofon in orgle

Georg Friedrich Händel (1685-1759) Prihod kraljice iz Sabe iz oratorija Salomon (priredba za dva saksofona in orgle)

Andrej Omejc se je saksofon začel učiti na GŠ Domžale pri prof. Lovru Ravbarju. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Dejanu Prešičku, pri katerem je tudi študiral na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. V času dodiplomskega študija se je dodatno izobraževal pri Prof. Danielu Gauthieru na Hfmt Köln. Z letom 2022 je začel podiplomski študij na Hochschule für Musik und Theater München pri prof. Koryunu Asatryanu. Je nagrajenec več državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom KGBL, Pihalnim orkestrom KGBL, Simfoničnim orkestrom Domžale Kamnik, Policijskim orkestrom ter Simfoničnim orkestrom RTV Slo. Koncertira v Sloveniji in v tujini v sklopu ciklov Glasbene mladine Slovenije, Festivala Ljubljana, SKICA, Festival Lent, Albert Dietrich Gesselschaft Oldenburg, Malinska Music … V letih 2017-2019 je bil član orkestra EUYO, od leta 2019 pa je član zasedbe Ensemble 4Saxess, s katero nastopa v Sloveniji in v tujini. Je prejemnik Škerjančeve nagrade KGBL Ljubljana, nagrade Poljanska ptica Gimnazije Poljane in nagrade Občine Domžale za delo na glasbenem področju. Je tudi študent 5. letnika Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Pianist in organist Blaž Pavlakovič je svoje glasbeno izobraževanje začel v GŠ Črnomelj pri prof. Tatjani Krpan in ga nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Sijavuša Gadžijeva (klavir) in v Zavodu sv. Stanislava pri prof. Klemnu Karlinu (orgle). Izvedel je več samostojnih recitalov kot solist in komorni glasbenik in prejel več nagrad na tekmovanjih v Sloveniji in v tujini. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom KGBL. Redno sodeluje z zasedbo Pro medico, s sopranistkami Nadio Ternifi, Sanjo Zupanič in Ano Berus ter saksofonistom Andrejem Omejcem. Trenutno je študent 6. letnika Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Mladinski zbor župnije Marijinega oznanjenja Ljubljana sestavljajo pevci zadnjih razredov osnovne šole, srednješolci in študenti, ki poleg ostalih vokalnih zasedb soustvarjajo nedeljsko liturgijo pri frančiškanih na Tromostovju. Izvajajo glasbo različnih obdobij, vključujoč novitete sodobnih slovenskih skladateljev. Poleg nastopov v domovini je zbor gostoval tudi na Dunaju, Budimpešti in Milanu. Od leta 2017 jih vodi Miha Zupanc Kovač, ki je študent orkestrskega dirigiranja v razredu prof. Marka Letonje in prof. Simona Dvoršaka. Vodi Mladinski zbor župnije Marijinega oznanjenja, vokalno skupino Laulu, orkester Simfonija 23 ter več projektnih zasedb.

Kvartet saksofonov 4Saxess v zasedbi Andrej Omejc – sopranski, Oskar Laznik – altovski, Tadej Šepec – tenorski in Dejan Prešiček – baritonski saksofon, je vodilna tovrstna zasedba v Sloveniji. V petnajstih letih obstoja se je kvartet uveljavil v Evropi in Združenih državah Amerike. Pomemben cilj kvarteta je naročanje novih del in neposredno sodelovanje s skladatelji. Kvartet je vabljen na pomembne glasbene festivale (Beneški bienale, Svetovni glasbeni dnevi, Festival Ljubljana, Tribuna komponistov Beograd …) ter v koncertne dvorane v Parizu, Berlinu, Zagrebu, Münchnu, Washingtonu, New Yorku, Dunaju … Člani kvarteta, so mednarodno uveljavljeni pedagogi, ki na svojih gostovanjih redno predavajo na uveljavljenih glasbenih univerzah. Zasedba uspešno sodeluje z glasbeno založbo RTV Slovenija, pri kateri sta izšli zgoščenki 4 Folk in 4 US.