VIOLINA in ORGLE na koncertu Sakralnega abonmaja

violina

orgle

V dneh pred božičem vas vabimo na koncert Sakralnega abonmaja, na katerem bo zazvenela glasba za violino in orgle.  Priznana umetnika in redna profesorja na Akademiji za glasbo v Ljubljani,  violinist Vasilij Meljnikov in organist Mario Perestegi bosta predstavila dela neznanih skladateljev iz 18. stol. iz zbirk frančiškanskega in benediktinskega samostana na Hrvaškem, ter skladbe baročnih, romantičnih in sodobnih skladateljev. 

 

Koncert bo v sredo, 22. decembra 2021 ob 19.30. uri v Uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov

Za obisk koncerta je potrebno dokazilo o izpolnjevanju PCT pogoja.

PROGRAM

Neznani skladatelji iz 18.stol.: Štiri enostavčne sonate za violino in orgle
                                      Sonata v G-duru – Andante / Klanjec, Frančiškanski samostan, 18. stol.
                                      Sonata v D-duru – Andante / Klanjec, Frančiškanski samostan, 18. stol.
                                      Sonata v B-duru – Adagio / Cres, Benediktinski samostan, 18. stol.
                                      Sonata v D-duru – Allegro molto / Klanjec, Frančiškanski samostan, 18. stol.

Georg Philipp Telemann (1681­­–1767): Fantasie št. 7 v Es-duru TWV 40 za solo violino
                                                                           Dolce Adagio in Allegro

 

Johann Sebastian Bach (1685–1750): Nun komm’ der Heiden Heiland BWV 659 za orgle

   (a 2 Clav e Pedale)
   Vom Himmel hoch da komm’ ich her BWV 700 za orgle
  (Fuga sopra, pro Organo Pleno con Pedale)

Joseph Rheinberger (1839–1901): Pastorale za orgle in violino op. 150

 

Louis-Nicolas Clérambault (1676–1749): Suite du Deuxième Ton (Magnificat) za orgle
                                                                              Plein jeu – Duo – Recit Caprice

Arvo Pärt (1935): Fratres (1980) za violino in orgle
                                  (prir. M. Perestegi)

 

Fritz Kreisler (1875–1962): Preludij in Allegro za violino in orgle

                                                    (prir. M. Perestegi)

VASILIJ MELJNIKOV

Violinist Vasilij Meljnikov je študiral na Glasbeni akademiji v Minsku pri Olgi Parkomenko, učenki slovitega Davida Ojstraha. Pri njej je z odliko zaključil tudi podiplomski študij z dvema solističnima recitaloma in zagovorom naloge iz metodike, pozneje pa se je izpopolnjeval še na Konservatoriju Čajkovskega v Moskvi pri profesorjih Bezrodnem in Belenjki. S pedagoškim delom je začel na posebni srednji šoli za izredne glasbene talente ter kot asistent na Glasbeni akademiji v Minsku, obenem pa je bil član Beloruskega državnega komornega orkestra. Od leta 1990 deluje v Sloveniji. Kot solist in član komornih zasedb je nastopal na mnogih pomembnejših koncertnih odrih in festivalih v Sloveniji in tujini. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju. Dve leti je bil član godalnega kvarteta Camerata Slovenica, od leta 1998 pa je član Ljubljanskega klavirskega tria, ki ga sestavljata še pianist Sijavuš Gadžijev in violončelist Igor Mitrović. Med letoma 2004 in 2010 je bil koncertni mojster v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Od leta 1992 poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, leta 1993 pa je začel poučevati tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je redni profesor, od leta 2012 pa tudi predstojnik oddelka za godala. Številni njegovi učenci so dobitniki nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter koncertirajo z različnimi orkestri. Med letoma 2001 in 2012 je bil mentor Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, ki je zaslovel z odmevnimi koncerti doma in v tujini. Za umetniške dosežke na področju glasbene poustvarjalnosti in za zavzetost pri širjenju glasbene kulture je leta 2005 prejel Betettovo nagrado.

Mario Perestegi

Slovensko-hrvaški koncertni organist in pedagog dr. Mario Perestegi je diplomiral iz sakralne glasbe in orgel ter opravil specializacijo iz orgel. Njegovi profesorji orgel so bili akademik Anđelko Klobučar, prof. Andrija Galun, prof. Mario Penzar in prof. Hubert Bergant. Izpopolnjeval se je tudi v Parizu pri slavni organistki Marie-Claire Alain. Na Zagrebški univerzi je doktoriral na temo s področja muzikologije in teorije glasbe. Od leta 1995 predava na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, danes pa ima naziv rednega profesorja za področje orgel. Od leta 2019 je tudi predstojnik Oddelka za Sakralno glasbo. Do sedaj je imel več od 500 različnih orgelskih koncertov, med katerimi izstopata dva recitala v Katedrali Notre-Dame de Paris ter koncerti na mednarodnih festivalih v Moskvi, Sočiju, Washingtonu, New Yorku, Chicagu, Sydneyu, Melbournu, Rabatu, Istanbulu, Rigi, Berlinu, Pragi, Olomoucu, Rimu, Padovi, Helsinkih, Bruslju, Kopenhagnu, Varšavi in številnih drugih mestih širom sveta in Evrope. Kot solist najpogosteje koncertira na Hrvaškem in v Sloveniji, veliko pa nastopa tudi z violinistom prof. Vasilijem Meljnikovim in trobentačem prof. Dariom Teskera.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.