Zvoki kljunastih flavt na koncertu Sakralnega abonmaja v decembru

Ansambel kljunastih flavt ‘Le Phénix’ je pred leti začel delovati v okviru Akademije za glasbo v Ljubljani pod vodstvom prof. Mateje Bajt, v sodelovanju z njenimi študentkami. Danes so dekleta že diplomantke in poleg profesorice tudi uveljavljene solistke. Posvečajo se izvajanju glasbe od srednjega veka do moderne na izvirnih zgodovinskih glasbilih s poudarkom na historični izvajalski praksi. Redno nastopajo na koncertih in festivalih po Sloveniji in Italiji, med drugim v Ciklu koncertov stare glasbe v Trstu, Festivalu srednjeveške in renesančne glasbe v Ljubljani, Ciklu Koncerti ob svečah v Globodolu, Festivalu Musica Locopolitana v Škofji Loki, Ciklih glasbene mladine Jesenske serenade s koncerti širom Slovenije ter na Akademiji za glasbo. Predstavile so se tudi na mednarodnem kongresu Reme oktobra 2016 v Celju in odmevnim koncertom ob Evropskem dnevu stare glasbe 2017 v okviru Festivala Brežice. 

Ansambel poustvarja glasbo za trio kljunastih flavt zelo raznolikih žanrov iz različnih obdobij; od srednjega veka preko ars nove in italijanskega Trecenta vse do poznega baroka, posega pa tudi po literaturi sodobnih avtorjev 20. in 21. stoletja. Ukvarja se s historičnimi izvedbami skladb na podlagi raziskav historične izvajalske prakse in interpretacije različnih slogov. V ta namen uporablja izvirna zgodovinska glasbila, primerna izbranemu repertoarju: na kopije renesančnih in baročnih flavt ter moderne instrumente. Svoj repertoar črpa med drugim iz bogate zakladnice renesančne polifonije, plesne homofone in vokalne glasbe ter baročne komorne glasbe v originalni zasedbi oziroma predelavah skladb, pisanih za raznolike zasedbe ansamblov; takšna je bila tudi običajna izvajalska praksa v stari glasbi.

Poslanstvo ansambla Le Phénix je približati kljunasto flavto širšemu poslušalstvu, jo predstaviti na profesionalnem nivoju ter skrbeti za njeno popularizacijo tudi v Sloveniji, saj je v tem prostoru edini tovrstni ansambel.

PROGRAM:

 

Gregorijanski koral: Ave maris stella

John Dunstable (ok. 1390-1453): Ave maris stella, Quam pulchra es, Speciosa facta es

Johannes Ciconia (ok.1335-1411): Una panthera

Guillaume Dufay (1397-1474): Vergene bella

Paul Hofhaimer (1459-1537): Ave maris stella

Michael Praetorius (1571-1621): Resonet in laudibus

Isaac Posch (ok. 1580-1622): Ecce Dominus veniet

                                         O quam pulchra es

                                         Surge, propera amica mea

                                         Cantate Domino

Gisbert van Steenwick (1642-1679): Puer natus in Betlehem

Friedrich Wilhelm Zachow (1663-1712): In dulci jubilo

*****

Arcangelo Corelli (1653-1713): Concerto grosso v B-duru ‘Fatto per la notte di Natale’, op. VI/8: Adagio, Pastorale (Largo)

François Couperin (1668-1733): Soeur Monique iz ‘Troisiéme Livre de Piéces de clavecin’

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Orkestrska suita št. 3: Air

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Fuga v F-duru, WTK II/11, BWV 880

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Orkestrska suita št. 2:

Rondeau, Bourrée, Menuet, Badinerie

Nicholas Chédeville (1705-1782): Il pastor fido: Sonata 4 v C-duru: Pastorale, Vivace

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.